کارکردن زن در خانه شوهر و یا (اجرتالمثل) عبارت است از دستمزد کارهایی است که خانمها بدون اینکه جزو وظایفشان باشد آن را در طول زندگی زناشویی برای همسر یا اداره امور خانه انجام داده باشند.
به عنوان مثال زن هیچ مسئولیتی برای انجام کارهای خانه مانند نظافت، لباس شستن و اتو کردن و… برای شوهر خود ندارد و اگر تاکنون آن را انجام داده براساس رسوم رایج بین مردم و جامعه ما بوده است. ولی توجه داشته باشید که این موضوع نباید دستاویزی باشد بر عدم کار در منزل شوهر چرا که زندگی زناشویی و رسیدن به خوشبختی نیازمند همکاری هر دو نفر است.
در صورتی که طلاق، به درخواست زوج باشد و درخواست طلاق هم به علت مسائل مربوط خلاف شرایط زوجیت زوجه(به دلیل مسائل اخلاقی و یا نازایی زن) نباشد. (که این امر مورد حکم دادگاه قرار میگیرد). مرد ملزم به پرداخت اجرتالمثل هزینه های کار در منزل شوهر است. اگر مرد خود حاضر شود مبالغی را به همسرش اهدا کند از آن به عنوان نحله تعبیر میشود و جای همین اجرتالمثل را میگیرد. وکیل خانواده
در این حالت در صورت متمکن بودن شوهر، اجرای حکم طلاق منوط به پرداخت اجرتالمثل و همچنین سایر حقوق مالی زن است.مگر اینکه زوجین با توافق یکدیگر، نحوه پرداخت آن را به صورت قسطی کنند. در این صورت با اعلام رضایت زن دفاتر طلاق حکم طلاق را جاری و ثبت میکنند. و میزان اقساطی که باید شوهر پرداخت کند در حکم طلاق به منزله یک سند رسمی قید میشود.
به این ترتیب چنانچه شوهر با میل و رغبت خود بابت کارهایی که در طول زندگی زناشویی (که از وظایف بانوان نبوده است) وجهی به همسرش پرداخت کند عنوان نحله پیدا میکند و ماهیت آن جنبه هبه معوض دارد. یعنی این وجه نحله، در عوض آن کارها پرداخت شده است. اگر بر این مبلغ توافق صورت نگیرد و پرداخت وجه به حکم دادگاه پس از احراز شرایط دریافت و پرداخت و تعیین میزان آن با توجه به میزان امکانات مالی شوهر باشد.از آن به اجرتالمثل نام برده میشود.
برای تعیین کار کردن زن در خانه شوهر و دستمزد قانونی آن، پرونده از سوی قاضی دادگاه به کارشناسان رسمی دادگستری ارجاع داده خواهد شد.پس از بررسی اظهارات زن و مرد و تحقیق درباره اوضاع زندگیشان، قاضی حکم صادر خواهد کرد.البته حکم دادگاه قابل اعتراض است و طرفین پرونده میتوانند درخواست کارشناس سه نفره کنند.
براساس تبصره یک ماده ۳۳۶ قانون مدنی حقوق زن درخصوص اجرتالمثل به رسمیت شناخته شده است.اما گاهی اوقات میان برخی از قضات دادگاههای خانواده و تجدیدنظر تفسیرهای مختلف وجود دارد. از جمله اینکه دادگاه خانواده پس از رسیدگی به شکایت زن حکم اجرتالمثل را به نفع زن صادر میکند.اما برخی از قضات تجدیدنظر تأیید حکم دادگاه بدوی را منوط به درخواست طلاق زن میدانند.
برای تعیین اجرتالمثل زن پرونده از سوی قاضی دادگاه به کارشناسان رسمی دادگستری ارجاع داده خواهد شد.پس از بررسی اظهارات زن و مرد و تحقیق درباره اوضاع زندگیشان، قاضی حکم صادر خواهد کرد.البته حکم دادگاه قابل اعتراض است و طرفین پرونده میتوانند درخواست کارشناس سه نفره کنند.
همیشه بخاطر داشته باشید؛ مسائل مشابه حقوقی الزاماََ راه حل مشابهی ندارند بدون مشورت با وکیل یا مشاور حقوقی هیچ گونه اقدامی انجام ندهید.
2 Comments
سلام.ممنون .خیلی خوب بود.از دست اندرکاران وبسایت
به این خوبی سپاسگزارم
متشکریم