
مهریه و مال غیر منقول _ گروه وکلای دادشید
مهریه و مال غیر منقول(چگونه سندخانه یا زمین در سند ازدواج ثبت شود)
وکیل مهریه،سندخانه،ثبت زمین در سند ازدواج،ثبت ملک در سند ازدواج،راه ثبت ملک در سند ازدواج،وکیل خانواده، وکیل مهریه، وکیل طلاق توافقی،وکیل ثبتی، وکیل ملکی،مشاوره حقوقی،مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری، وکالت دادگستری،وکیل، وکالت،مشاوره آنلاین رایگان
ثبت مال غیر منقول بعنوان مهریه.
مهریه: تعیین ملک بهعنوان مهریه تشریفاتی دارد. که با سکه و وجه نقد، بسیار متفاوت است. سکه و وجه نقد، به این دلیل که موجود نیست، پرداخت تعداد یا مبلغ مشخصی از آن در سند ازدواج بر ذمه زوج قرار میگیرد. اما ملک یک مال غیرمنقول شرایط متفاوتی خواهد داشت. اگر افراد هنگام تعیین مهریه به این شرایط آگاه نباشند.ممکن است بعدها برای احقاق حق خود دچار دردسر شوند. به منظور بررسی ابعاد این موضوع دکتر محمد شیخالرئیس کرمانی، استاد دانشگاه گفتو گو کرده ایم که در پی می آید.
هر مالی، مهر میشود.
به طور کلی و بنا بر مقررات شرع و قانون، هر چیزی که مالیت داشته باشد. میتوان آن را به عنوان مهریه یا صداق تعیین کرد. بنابراین قرار دادن مال منقول و مال غیر منقول به عنوان مهریه، صحیح است. مال منقول میتواند سکه یا وجه باشد یا حتی گل یا کتابی خاص مثل قرآن، نهجالبلاغه، کتب تفسیری یا حتی کتاب شعر. مهر غیر منقول هم میتواند خانه یا آپارتمان باشد.یا زمین زراعتی یا باغ و مانند آن. بنابراین صرف مالیت داشتن بدین معنی که ارزش ریالی داشته باشد. برای اینکه مالی بتواند مهر زن قرار بگیرد کافی است.
بهترین مهر، مال معین است.
همانطور که قبلا هم گفته شد. هر چیزی که ارزش مالی داشته باشد و بشود در قبال آن پول دریافت کرد. میتواند مهریه در نظر گرفته شود. همچنین هر آنچه را که بتوان مهریه قرار داد، در ستون مربوط به صداق، در سند ازدواج قابل ثبت است. حتی میتوان چند مورد را به هم ضمیمه و به عنوان مهریه ثبت کرد. اما بهترین مهر مال غیرمنقول معین است. چرا که مال معین، بلافاصله پس از جاری شدن خطبه عقد، به ملکیت زن در میآید. این را نیز به خاطر داشته باشید. اینکه واگذاری تمام مهر را به بعد از رابطه زناشویی موکول کردهاند. به این معنی این نیست که تمام مهر به محض عقد به زن منتقل نمیشود. بلکه منظور این است که اگر قبل از رابطه زناشویی طلاق صورت گیرد. زن موظف است که نیمی از مهر را بازگرداند.
ثبت ملک به عنوان مهریه.
برای ثبت ملک بهعنوان مهریه مدارکی لازم است. که باید در هنگام عقد در دفتر ازدواج آماده باشد. تمام مدارکی که برای انتقال ملک نیاز است. و معمولا فروشنده آنها را به دفتر ثبت اسناد رسمی ارائه میدهد. از جمله برگه استعلام از ثبت، گواهی از دارایی مبنی بر پرداخت مالیات و گواهی از شهرداری برای اثبات پرداخت عوارض و همچنین سند رسمی ملک.در صورتی که زوج تمام این مدارک را آماده کند. و همراه خود به دفتر ازدواج بیاورد، سردفتر ازدواج هم در قباله ازدواج مشخصات ملک را به عنوان مهر زوجه وارد میکند. مثلاً اینطور مینویسد که «منزل مسکونی با فلان مساحت و به این شماره واقع در فلان محله و …». بعد از مشخصات منزل، باید سردفتر شماره گواهی دارایی و شهرداری و شماره استعلام ثبتی را هم درج کند.
اما جریان قانونی ثبت به اینجا ختم نمیشود. دفتر ازدواج و طلاق موظف است که قباله ازدواج را به نزدیکترین دفتر ثبت اسناد رسمی بفرستد. دفتر ثبت اسناد پس از دریافت قباله، خلاصه معامله صداقی ثبت میکند. و نام زوجه را به عنوان مالک جدید در ستون انتقالات مینویسد. و شماره آن را به اداره ثبت میفرستد تا سند به نام زوجه ثبت شود. سندهای دفترچهای قبلی بعد از انتقال به سند تکبرگی تغییر پیدا میکنند. در کل هر کس که سند به او منتقل میشود. باید منتظر بماند که سند تکبرگی جدید به نام او صادر شود.
سند عادی برای مهریه
اسناد در دو صورت رسمی هستند. یکی زمانی که در دفاتر ثبت اسناد رسمی ثبت شوند. دیگر زمانی که در دفاتر ازدواج و طلاق به ثبت برسند. اما سند عادی هر نوع نوشتهای است که بین افراد تنظیم و امضا میشود. سند عادی در محاکم قضایی قابلیت استناد ندارد. به عنوان مثال اگر ملکی برای مهریه زن تعیین شود. و این مسئله را روی کاغذی ثبت کنند. و در مراسم بلهبران تمام حضار هم آن را امضا کنند. باز هم نمیتوان به این برگه استناد کرد. چرا که این برگه سند عادی محسوب میشود و اعتبار استنادی ندارد. بنابراین تا زمانی که ملک در سند رسمی ازدواج به عنوان مهر زن ثبت نشود و مراحلی که ذکر شد، برای ثبت انتقال آن طی نشود.نمیتوان اثبات کرد که این ملک به عنوان مهریه، بعد از عقد نکاح به مالکیت زن درآمده است. اما اگر مراحل قانونی طی شود، سند رسمی است و تا زمانی که کسی ادعای جعل نکند. و این ادعا را ثابت نکند این سند قابل استناد است.
تملیک با شرط ضمن عقد.
اخیرا در بسیاری از ازدواجها تاکید بر این است. که اگر داماد در آینده خانهای خرید، سه دانگ آن را به نام همسرش کند. اما باید دانست که مالی که هنوز وجود ندارد و فرض و احتمال بر این است که در زمان آینده خریداری خواهد شد.نمیتواند بهعنوان مهریه در نظر گرفته شود. برخی مواقع ممکن است خانواده عروس اصرار داشته باشند. که این مسئله انجام شود و آن را به صورت شرط ضمن عقد بخواهند. این در حالی است که شرط مبهم باطل است. یعنی اگر شرط شود داماد سه دانگ از آپارتمانی را که در آینده نامعلوم خواهد خرید، به نام همسرش کند، این شرط به دلیل ابهام داشتن، باطل است. مگر اینکه زمان مشخصی را تعیین کنند. مثلا طی ششماه آینده. همچنین باید ملکی که در آن زمان مشخص خواهد خرید معلوم باشد. به این ترتیب میتوان چنین تعهدی را به عنوان شرط ضمن عقد بر عهده زوج گذاشت. البته با ذکر مشخصات کامل ملک و همچنین مهلت زمان انجام شرط. درج عبارت «به صورت مجانی» در مورد این شرط، لازم است. اما قراردادن چنین شرطی ممکن است دردسرهایی را برای زندگی خانوادگی فرد به دنبال داشته باشد. زیرا ممکن است در زمان موعود، مرد حاضر به اجرای شرط نشود. و زن هم بر احقاق حق خود اصرار کند. بنابراین زن مجبور است دادخواستی مبنی بر الزام همسرش به اجرای شرط به دادگاه تقدیم نماید. این اقدام صلح و امنیت خانواده را برهم میزند.
برخورد با سردفتر غیرمطلع.
سردفتران موظف هستند که اطلاعات حقوقی متناسب با موارد مختلف را در اختیار مراجعان قرار دهند. و در مرحله بعد اقدام به انجام کار آنها کنند. اما ممکن بعضی از سردفتران به هر دلیل یک شرط را اشتباهی ثبت کنند. در این صورت افراد متضرر میتوانند از سردفتر خاطی یا متخلف شکایت کنند. و پس از بررسیهای لازم، جریمه نقدی و یا انفصال از خدمت برای آنها در نظر گرفته میشود. البته اگر متضرر بخواهد که تمام مبلغ ضرر و زیان را از سردفتر بگیرد. این امر امکانپذیر نیست و او را به دردسر میاندازد. پس بهترین راه این است که قبل از اقدام به تعیین مهریه یا گذاشتن شرط در مورد صحت آن با یک فرد مطلع مشورت کنند. زیرا ممکن است سردفتر به دلیل مشغله فکری، حضورذهن نداشته باشد. و نتواند موارد حقوقی را به افراد متذکر شود. یا اینکه بخواهد دقیقا به خواست مراجعهکننده عمل کند.
چند نکته در خصوص مهریه.
1- مهریه مالی است که در هنگام عقد ازدواج مرد متعهد می¬شود. به همسر (زوجه) خود بپردازد. این مال می¬تواند به صورت نقدی (وجه رایج کشور). سکه و طلا، سایر اموال منقول یا غیر منقول (ملک، خانه یا آپارتمان) باشد. این مال به عنوان دین و بدهی بر عهده زوج قرار دارد.
2- مهریه همزمان با انعقاد ازدواج در سند رسمی سند ازدواج (نكاح واژه عربي پيمان زناشويي است.) ثبت می¬شود. از مهمترین ویژگي های این سند رسمی این است که لازم الاجرا است. يعني با درخواست زن از دفترخانه تنظيم سند ازدواج براي اجراي تعهدات آن از جمله مهريه، مي توان به عنوان مثال مال موضوع مهريه را از همسر (مرد) درخواست كرد. و مراجعه به دادگاه براي اين كار الزامي نيست.
3- مهریه از طریق ارائه دادخواست به دادگاه عمومی حقوقی خانواده هم قابل مطالبه است. زن مي تواند در صورت تمايل با نوشتن خواسته خود توسط خود يا مشاور يا وكيل دادگستري در فرم مخصوص (همان دادخواست) از دادگاه محل سكونت خود يا همسرش درخواست كند. كه حكم الزام همسر را به پرداخت مهريه صادر كند.
4- همچنین مهریه را می توان پس از صدور اجرائیه از طریق اداره اجرای اسناد رسمی دریافت کرد. با صدور برگ اجرائيه از دفترخانه تنظيم سند رسمي، متقاضي مهريه مي تواند به اداره اجراي اسناد رسمي ثبت مراجعه و با معرفي نشاني مرد (همسر) درخواست وصول مهريه را ارائه كند. هچنان كه مي تواند مالي از مرد مانند حساب بانكي،پلاك ثبتي، سهم يا حتي طلب قطعي وي را از ديگران براي توقيف و وصول مهريه معرفي كند.
5- در سند رسمی ازدواج معنی عندالمطالبه، امکان درخواست دریافت مهریه در هر زمان است. پس در صورت نوشتن اين عبارت در سند رسمي ازدواج كه به امضاي همسر (مرد) رسيده باشد. زن هر وقت بخواهد مي تواند مهريه را از مرد بخواهد.
6- در سند رسمی ازدواج عندالاستطاعه یعنی شرط درخواست پرداخت مهریه دارا بودن مرد است. در صورت استفاده از اين عبارت در متن سند رسمي ازدواج، درخواست مهريه از مرد مشروط به داشتن مال و توانايي مرد در پرداخت مهريه است.
7- مطابق قانون جدید خانواده، برای نپرداختن مهریه بیش از110سکه، مرد بازداشت نمی شود. از سال 1377 با تصويب قانون محكوميت هاي مالي و تا پيش از صدور راي وحدت رويه مبني بر امكان طرح ادعاي اعسار (ناتواني و تنگدستي) براي پرداخت مهريه پيش از توقيف و بازداشت مرد بدهكار مهريه، امكان بازداشت همه محكومان مالي – از جمله محكومان به پرداخت مهريه - به استناد آن قانون فراهم شده بود. اما با صدور راي مذكور و اثبات يا احراز اعسار بسياري از مردان بازداشت ايشان تا زمان اثبات دارا شدن آن ها منتفي مي شد. اما قانونگذار اين بار اين تهديد قانوني را براي وصول مهريه هاي تا 110 سكه طلا زنده كرده است .
8- می توان هر شرطی را درباره مهریه در سند رسمی ازدواج نوشت. بدين معني كه درباره ميزان و شرايط پرداخت مهريه هر توافقي ميان زن و مرد (همسران) جايز است. و براي دو طرف تعهدآور محسوب مي شود. بنابراين طرفين مي توانند با آزادي اراده در اين باره گزينه هاي گوناگوني را پيش بيني كنند.
9- مهریه دین ممتازه است. و پیش از هر بدهی از بدهکار دریافت می شود. اهميت بدهي مرد به همسر خود و حساسيت رابطه زوجين (زوج و زوجه يا همان زن و مردي كه با هم ازدواج كرده اند.) و البته امتيازي كه قانونگذار براي حمايت از زن پيش بيني كرده موجب شده است.تا اين طلب را بستانكاري ويژه و ممتاز به حساب آورد. و پرداخت آن را - حتي اگر بدهي مرد مرده (فوت شده) باشد. - بر هر طلب ديگري برتر و پيش تر دانسته است.
10-مهريه را مي توان به اصطلاح بخشيد يا بذل كرد.(بذل به معني بخشش به كار برده مي شود.) به هر شكل و روشي كه قابل اثبات و مستند باشد. زن مي تواند تمام يا بخشي از مهريه را به همسرش ببخشد. يا از دريافت آن صرف نظر كند.در عين حال قانونگذار در ازدواج دائم اين حق را براي زن پيش بيني كرده است. تا پيش از دريافت مهريه بتواند از انجام وظايف خود به عنوان همسر خودداري كند.
...
گروه وکلای دادشید
موسسه حقوقی ندای عدالت ساعی (گروه وکلای دادشید) با بهره گیری از وکلای پایه یک دادگستری آماده ارائه انواع خدمات حقوقی و وکالت در مراجع حقوقی کیفری دیوان عدالت و سایر مراجع حقوقی و اداری توسط وکیل و مشاوره حقوقی در سرتاسر کشور می باشد جهت ارتباط با این مجموعه اینجا را کلیک کنید.
همیشه بخاطر داشته باشید؛ مسائل مشابه حقوقی الزاماََ راه حل مشابهی ندارند بدون مشورت با وکیلیا مشاور حقوقی هیچ گونه اقدامی انجام ندهید.
در حال حاضر هیچ نظری داده نشده است